10 κύριες μορφές τριχόπτωσης που έχουν εμπειρία σε όλο τον κόσμο

Τύποι τριχόπτωσης, 10 τύποι τριχόπτωσης Dr Serkan Aygın Clinic 2020-08-04 12:02:05

Σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες πολλών ανθρώπων είναι η απώλεια μαλλιών (αλωπεκία).
Συχνά θεωρείται ως προϋπόθεση ότι μόνο οι άντρες έχουν εμπειρία, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν γίνει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα τόσο των γυναικών όσο και των εφήβων, επηρεάζοντας τον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία με τον ίδιο τρόπο.
Ακόμα κι αν οι αιτίες της τριχόπτωσης και των θεραπειών της ποικίλλουν για κάθε άτομο, εξακολουθούν να υπάρχουν είδη τριχόπτωσης όπου οι άνθρωποι βιώνουν τα ίδια συμπτώματα και τις ίδιες ακολουθίες ή πρότυπα εξέλιξης.

Αυτό το άρθρο θα σας προσφέρει μια πολύ σαφέστερη εικόνα, προσφέροντάς σας την ευκαιρία να εξοικειωθείτε με τις 10 κύριες μορφές τριχόπτωσης που βιώνουν σε όλο τον κόσμο:

  • Ανδρογενετική αλωπεκία
  • Αλωπεκία Areata
  • Alopecia Totalis
  • Έλξη της αλωπεκίας
  • Κοιλιακή αλωπεκία
  • Telogen Effluvium
  • Επανελληνική αλωπεκία
  • Alopecia Barbae
  • Anagen Effluvium
  • Alopecia Universalis

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αλωπεκία είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για όλους τους τύπους τριχόπτωσης.

Ανδρογενετική αλωπεκία

Ανδρογενετική αλωπεκία

Η «Ανδρογενετική Αλωπεκία», γνωστή και ως «φαλάκρα των αρσενικών μοτίβων», είναι η πιο κοινή μορφή απώλειας τρίχας που βιώνουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες.
Αυτή η κατάσταση τριχόπτωσης που λέγεται ότι ενεργοποιείται από αρσενικές ορμόνες (ανδρογόνα), είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε γενετικά προδιάθετα άτομα οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία. Χαρακτηρίζεται από την προοδευτική διασπορά της τριχόπτωσης που προχωρά σε ένα ιδιαίτερα αναπαραγώγιμο μοτίβο, το οποίο γενικά συνοδεύεται από μια υποχωρητική γραμμή μαλλιών, που επηρεάζει τους ναούς, την κορυφή του κεφαλιού και το μεσαίο μετωπικό κεφάλι.
 

Η ανδρογενετική αλωπεκία γενικά προκαλείται από διυδροτεστοστερόνη. ένα παράγωγο της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης που δεσμεύεται με θέσεις υποδοχέα ευαίσθητων σε ανδρογόνο ωοθυλακίων και επιδρά σε θυλακοειδή μικρογραφία. Ο κύκλος αναπτύξεως ή η φάση ενός αδένα ορισμένων ωοθυλακίων εντός του εξογκώματος που έχουν εκτεθεί σε διυδροτεστοστερόνη για ένα χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν να συντομεύονται, οδηγώντας έτσι σε ασθενέστερες και βραχύτερες τρίχες.
Σε πιο προχωρημένα στάδια, οι θύλακες των τριχών μπορεί να καταστραφούν σοβαρά και για το λόγο αυτό μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν.
Πρόκειται για μια κατάσταση τριχόπτωσης που γενικά είναι δύσκολο να αποφευχθεί και να θεραπευθεί, αλλά το άτομο εξακολουθεί να έχει την επιλογή να έχει μεταμόσχευση μαλλιών ως αποτελεσματική και μόνιμη λύση.

Αλωπεκία Areata

Αλωπεκία Areata

Η αλωπεκία Areata είναι μια συνήθης κατάσταση τριχόπτωσης που εμφανίζεται παγκοσμίως εξίσου σε άνδρες και γυναίκες και λέγεται ότι είναι μια αυτοάνοση αντίδραση στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τους θύλακες των τριχών σας.
Στην ιατρική βιβλιογραφία, αυτή η προϋπόθεση ορίζεται ως «Αλωπεκία».
Παρόλο που η αυτοανοσία θεωρείται ευρέως ότι είναι η αιτία της Alopecia Areata, μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλες αιτίες όπως: η γενετική προδιάθεση, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, το ψυχολογικό και φυσικό άγχος.

Η αλωπεκία Areata χαρακτηρίζεται από ξαφνική απώλεια τρίχας που προκαλεί την απουσία μαλλιών που συνήθως παρατηρείται σε στρογγυλά έμπλαστρα, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα, όπως τα φρύδια, η περιοχή γενειάδας, αλλά είναι πιο συχνά στο κεφάλι.
Η λύση για τέτοιες περιπτώσεις είναι η μεταμόσχευση φρυδιών για γυναίκες και η μεταμόσχευση γενειάδας για τους άνδρες.
Δυστυχώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την Alopecia Areata. Τα μαλλιά συχνά μεγαλώνουν πίσω, αλλά υπάρχει πάντα μεγάλη πιθανότητα υποτροπής.

Alopecia Totalis

Η αλωπεκία Totalis είναι επίσης μια αυτοάνοση κατάσταση όπως η Alopecia Areata στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τα θυλάκια των τριχών, αλλά σε αντίθεση με την Alopecia Areata προκαλεί πλήρη φαλάκρα στο τριχωτό της κεφαλής.
Χαρακτηρίζεται από την πλήρη απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. οι αιτίες της Alopecia Totalis παραμένουν επίσης αβέβαιες, αλλά γενικά πιστεύεται ότι το άγχος θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί αυτό το είδος απώλειας τρίχας εκτός από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με την πιθανότητα να προχωρήσει και να οδηγήσει στην Alopecia Universalis, η οποία αναφέρεται στην πλήρη τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής και σε όλες τις τρίχες του σώματος, η Alopecia Totalis είναι ένας από τους πιο φοβισμένους τύπους τριχόπτωσης.
Δεν υπάρχει θεραπεία ή μόνιμη λύση για την Alopecia Totalis, αλλά γενικά συνιστάται η χρήση ανοσορρυθμιστικών παραγόντων.
Αυτά είναι; βότανα και πράσινα χόρτα  που περιέχουν σελήνιο, βιταμίνη Α, Β2, Β6 και Γ.
Το κρεμμύδι, το σκόρδο, η ντομάτα, το καρότο και το μπρόκολο είναι μερικά παραδείγματα.

Έλξη της αλωπεκίας

Αυτή η κατάσταση τριχόπτωσης που εμφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου και εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες της Αφρικής, προκαλείται κυρίως από τη δύναμη έλξης που εφαρμόζεται στις τρίχες ως αποτέλεσμα ορισμένων μορφών μαλλιών όπως τα σχέδια πλεξίματος ή οι σφιχτές αλογοουράδες.

Έλξη της αλωπεκίας, η οποία είναι γνωστή ως τραυματική κατάσταση τριχόπτωσης λόγω του χρόνιου τραβήγματος, της πίεσης και της δύναμης που ασκούνται στα μαλλιά. χαρακτηρίζεται από μια υποχωρητική γραμμή μαλλιών γενικά γύρω από τους ναούς και προς την κορυφή του τριχωτού της κεφαλής, αφήνοντας έμπλαστρα με λεπτές ή σπασμένες τρίχες στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί.

Αυτή η κατάσταση τριχόπτωσης μπορεί να θεραπευτεί, αλλά η πρώτη απαίτηση είναι να αλλάξετε το στυλ μαλλιών και να φορέσετε τα μαλλιά χαλαρά, αλλιώς τα θυλάκια τρίχας μπορεί να καταστραφούν και να αποτρέψουν την αναγέννηση των μαλλιών.

Κοιλιακή αλωπεκία

Το Cicatricial Alopecia, είναι μια μη κληρονομική κατάσταση τριχόπτωσης που επηρεάζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες όλων των ηλικιών, που χαρακτηρίζονται από μόνιμη τριχόπτωση που συνοδεύεται από ουλές. Προκαλείται από διάφορες φλεγμονώδεις διαταραχές που καταστρέφουν τα θυλάκια των τριχών και τις αντικαθιστούν με ιστό ουλής. Το 3% των ανθρώπων που υποφέρουν από τριχόπτωση επηρεάζονται από το Cicatricial Alopecia.

Το σκιαγραφικό αλωπεκίας ταξινομείται ως Primary(πρωταρχικός) Cicatricial(σκιαγραφικού) και Secondary(Δευτερεύων) Cicatricial(σκιαγραφικού):

Πρωτοπαθής οσφυαλγία Αλωπεκία

Στην πρωτοπαθή παθοφυσιολογική αλωπεκία, η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα της βλάβης που προκαλείται στους θύλακες των τριχών λόγω μιας καταστρεπτικής φλεγμονώδους διαδικασίας. Οι υποκείμενοι λόγοι δεν είναι ακόμη γνωστοί.

Δευτεροπαθής αλλοπακία του σκιαγραφικού

Στην δευτερογενή αλλοπία του Cicatricial (σκιαγραφικού), η καταστροφή των θυλάκων τρίχας οφείλεται σε εξωτερικό τραυματισμό, όπως σοβαρές λοιμώξεις, τραύματα ή εγκαύματα.

Κοιλιακή αλωπεκία δεν είναι όπως οποιαδήποτε άλλη τυπική κατάσταση τριχόπτωσης όπου η καταστροφή περιορίζεται στο θάνατο των θυλάκων της τρίχας. προκαλεί επίσης φουσκάλες με υγρά, ερυθρότητα ή απολέπιση στις πληγείσες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής.
Κοιλιακή αλωπεκία οδηγεί σε μόνιμη απώλεια μαλλιών και θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους τύπους τριχόπτωσης που είναι δύσκολο να θεραπευθεί καθώς και να προληφθεί.

Telogen Effluvium

Το Telogen effluvium θεωρείται η δεύτερη πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης που βιώνουν οι γυναίκες. Γενικά συμβαίνει μετά τη γέννηση των γυναικών ή την εποχή της εμμηνόπαυσης.

Επανελληνική αλωπεκία

Αυτός ο τύπος απώλειας τρίχας που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με τη γήρανση. Είναι μια φυσική διαδικασία όπου τα μαλλιά αρχίζουν να αραιώνουν καθώς γερνάμε, με αποτέλεσμα σταδιακή τριχόπτωση.
Καθώς μεγαλώνουμε, μειώνεται η ποσότητα και η πυκνότητα των τριχοθυλακίων μας.
Καθώς οι κύκλοι ανάπτυξης των τριχοθυλακίων αρχίζουν να συντομεύονται, τα μαλλιά μας δεν μπορούν να λάβουν επαρκή θρεπτική πρόσληψη, προκαλώντας τα μαλλιά μας να αποδυναμωθούν και τελικά να πέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η μεγαλύτερη ηλικία είναι μια φυσική διαδικασία του κύκλου ζωής μας και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το είδος της τριχόπτωσης είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης.
Αν και δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εμφάνιση αυτού του τύπου απώλειας τρίχας, μπορούμε ακόμα να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία λαμβάνοντας καλή φροντίδα των μαλλιών μας.

Alopecia Barbae

Γενικά έμπειροι από τους άνδρες. Alopecia Barbae είναι ένας τύπος Alopecia Areata που εμφανίζεται στο τμήμα γενειάδα που προκαλεί απώλεια μαλλιών σε μπαλώματα που είναι στρογγυλά.

Προχωρώντας είτε αργά είτε ξαφνικά, τα αίτια της Alopecia Barbae παραμένουν αβέβαια, ωστόσο πιστεύεται ότι οφείλεται σε γενετική προδιάθεση ή αυτοάνοσες ασθένειες.
Θεωρείται επίσης ότι η απώλεια μαλλιών μπορεί να ενεργοποιηθεί και να επιταχυνθεί από παράγοντες όπως η κατάθλιψη ή το άγχος μέσω του επηρεασμού του ανοσοποιητικού συστήματος.

Anagen Effluvium

Το Anagen Effluvium είναι η κατάσταση της τριχόπτωσης που γενικά αντιμετωπίζουν άτομα που καταπολεμούν ασθένειες και βρίσκονται σε βαριά φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.
Αυτός είναι ένας τύπος απώλειας τρίχας που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας. Καθώς η διαδικασία απόρριψης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της φάσης αναγέννησης, οι κλώνοι των μαλλιών πέφτουν χωρίς αραίωση.

Alopecia Universalis

Αυτή η κατάσταση τριχόπτωσης είναι τύπου Alopecia Aerata που επηρεάζει το 0,0001% των ανθρώπων σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, η απώλεια μαλλιών δεν είναι εντοπισμένη ή με τη μορφή μπαλωμάτων. προκαλεί πλήρη τριχόπτωση σε όλο το σώμα. Η Alopecia Universalis παρόμοια με πολλούς Alopecias, πιστεύεται ότι είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου προσβάλλει τα θυλάκια των τριχών ως αμυντικό μηχανισμό, οδηγώντας έτσι σε απώλεια μαλλιών.

Τώρα είστε εξοικειωμένοι με τις 10 κύριες μορφές τριχόπτωσης που βιώνουν σε όλο τον κόσμο.
Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και άλλες διαφορετικές αιτίες που οδηγούν στην τριχόπτωση.
Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες για αυτούς τους τύπους τριχόπτωσης και για να λάβετε υποστήριξη, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Serkan Aygin.

Ποιος είναι ο δρ. Serkan Aygin;

Από το 1996, εκτελεί μεταμόσχευσης μαλλιών και προσφέρει περιποιήσεις μαλλιών.
Είναι ένας από τους επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα.
Έχει διδακτορικό δίπλωμα τόσο στην Δερματολογία όσο και στη Φαρμακολογία.
Ειδικεύεται στην εφαρμογή ειδικών ιατρικών θεραπειών για το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά.

Επί του παρόντος εκτελεί διαδικασίες μεταμόσχευσης μαλλιών.
Μετά τις διαδικασίες μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUT στη δεκαετία του '90, άρχισε να χρησιμοποιεί την τεχνική FUE από το 2004. μια τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών που αφήνει πολύ μικρές ουλές. Το 2017 άρχισε να εφαρμόζει τη μέθοδο DHI (choi implanter), η οποία είναι η προηγμένη έκδοση της τεχνικής FUE που αφήνει σχεδόν καθόλου ουλές.

Έχει παρακολουθήσει περισσότερα από 40 σεμινάρια και συνέδρια σε πολλές χώρες του κόσμου.
Είναι μέλος της Διεθνούς Κοινωνίας της Δερματολογίας.

Σας ευχόμαστε υγεία σε εσάς και στους αγαπημένους σας.

Φωτογραφίες Πριν και Μετά

Μπορείτε αμέσως να δείτε τις φωτογραφίες πριν και μετά αμέσως μόλις συμπληρώσετε τη φόρμα. Θα λάβετε ένα αυτόματο μήνυμα μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας.